SLOVO AUTORKY

Vítejte u pravděpodobně historicky první československé fanfikce na téma cestování časem. Ano, čtete správně. První. S největší pravděpodobností jsem průkopníkem tohoto dnešního „klišé“, které si stále drží mezi čtenáři oblibu.

Psal se rok 2003 a já jsem se v televizi dodívala na svůj oblíbený film s M.J. Foxem Návrat do minulosti (po kterém, jak asi chápete, vznikl název tohoto příběhu) a říkala jsem si: „Tahle tropa se mi velmi líbí, bylo by úžasné přečíst si něco na cestování časem v rámci fandomu o Harrym Potterovi, vždyť to nabízí s obracečem takové možnosti.“
A tak jsem ve vší snaze šla prohledat československé internety, svět fanfikce, všechny stránky, blogy, archívy, které jsem znala a navštěvovala (a nebylo jich málo). Tehdy ještě Google v plenkách a Altavista nenabídly nic, co by zadání odpovídalo. Nad hledáním jsem strávila opravdu notnou dobu čítající dny i týdny, ale bezvýsledně.
Zkrátka a dobře, v roce 2003 opravdu na toto téma ve fandomu nic neexistovalo. Byla jsem zklamaná, protože to byla přesně ta premisa, kterou jsem si chtěla PŘEČÍST. Znáte ten pocit, když si chcete něco prostě jen přečíst, ne to psát, ale chcete to prožívat jako čtenář – tak takhle přesně jsem to měla.
Ale nakonec mi nezbylo nic jiného, než si to tedy napsat celé sama a na přelomu 2003/2004 jsem to začala téměř hotové vydávat.

Je to jen pouhá gen fikce, nijak zvlášť dlouhá (původně měla být trilogií na cestování napříč časy přes budoucnost až k době zakladatelů Bradavic), ale jak se asi dalo předpokládat, na starém Fanu (archív) bořila svoji originalitou tahle moje ptákovina příčky a denně jsem k ní dostávala stovky komentářů na všech frontách.

Dnes už je povídek na toto téma hromada a tohle moje zázračné veledílo už svou neoriginalitou snadno zapadne, protože není ničím zvláštní, ale i tak jsem se rozhodla ho opravit a znovu vydat.
Po menších úpravách pracuje příběh s knihami jen do šestého dílu (v podstatě hlavně jen do pátého dílu, šestý už jen okrajově ve stěžejních bodech jako je smrt Brumbála nebo viteály).

Jak je patrné z textu – Harry se díky obraceči času dostane do doby Pobertů a setká se se svými rodiči. Fanfikce nemá za cíl být nějak hlubokomyslná nebo přespříliš komplexní, zkrátka je to jen jakési „co by kdyby“ a měla v té době zejména pobavit mě i čtenáře představami o tom, jak to tehdy asi v těch sedmdesátých letech vypadalo, zejména pokud by se tam dostal i Harry.

Třeba se někomu zalíbí, vkládám tento příběh jen proto, že už nějakou dobu nebyl online a někteří čtenáři o něj požádali.

Enjoy.

 

Blanch

candita.cz

bíglofil | wowkař | mangacvok | pisálek | grafický magor | metalák | rozhodně pako ... Smrdím tady od roku 2002 a smrdět budu dál!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..