Proč Brumbál věří Snapeovi?

Článek z potterwebu.

Vracím se k mnohokrát rozebíranému tématu, k Brumbálově důvěře k Snapeovi. Je možné, že vám tato teorie bude připadat povědomá, svého času byly její části roztroušeny mezi příspěvky starého fóra, po kterém se slehla Síť. Přesto si myslím, že neuškodí, sepsat ji do uceleného článku a znovu předhodit davu.

Nejdříve, bych se zastavil u Harryho tvrzení, že Brumbál důvěřoval Snapeovi kvůli lítosti nad smrtí jeho rodičů. Je zřejmé, že Harry uvažuje ukvapeně jako vždy. Není totiž zcela jasné, čím si Snape získal Brumbálovu důvěru (ať už oprávněně či neoprávněně), ale je stoprocentně jisté, že to nebylo výčitkami svědomí ze smrti Potterových rodičů, jednoduše proto, že v té době byli ještě na živu. Pokusme se podívat na Pottera jako na detektivku, „…kterou sice není, ale někdy tak vypadá…“, jak tvrdí Rowlingová.
Důležité je kdy. Z Brumbálovi výpovědi u soudu víme, že to bylo před Voldemortovým pádem (a tedy i před smrtí Harryho rodičů). Rovněž víme, že když vyslechl věštbu, byl ještě oddaným smrtijedem. Mezi těmito okamžiky uplynul minimálně rok. A právě v tomto období Snape udělal nebo řekl něco, čím si důvěru získal.
Teď tedy čím? Mohl sehrát divadýlko o prohlédnuvším Smrtijedovi, jak tvrdil Belatrix (tohle není zase tak nepravděpodobné, přinejmenším Voldemort tomu věří). A také to mohlo být tak jak tvrdí Brumbál: „… Nemáš vůbec tušení, jakými výčitkami profesor Snape trpěl, když si uvědomil, jak si lord Voldemort tu věštbu vyložil, Harry…“
Tohle by mohlo být ono. Žádná pozdní lítost. Snape řekl Brumbálovi, jak si Voldemort vyložil věštbu a že ji bere smrtelně vážně. Brumbál díky tomu, stihl včas ukrýt Potterovi a když pak viděl jak se Voldemort usilovně snaží tu věštbu naplnit, začal Snapeovi věřit. Není totiž možné, že by Snape prozradil tuto informaci na Voldemortův příkaz, jen proto aby se uchytil u Brumbála. Tím, že vykecal nejdůležitější plán svého Pána, jej naprosto jednoznačně zradil.
Nejčastější argument proti této teorii zní přibližně takto: „Brumbál sám vyslechl věštbu, a celou. Nepochybně sám hledal rodiny, které se LV již třikrát postavili, a kterým se mělo na sklonku července narodit dítě. Proč by varoval někoho, kdo o tom všem věděl?“
Vzhledem k tomu, že se ve „Vězni“ výslovně píše, že Brumbál jednal na základě včasného varování svého špeha (a také je tam poprvé zmíněná tato konkrétní věštba), považoval bych tuto námitku za bezpředmětnou. Jestli vás zajímá lepší vysvětlení, než že je to tak, protože to tak Rowlingová napsala, hledal bych odpověď v Brumbálově vlažném postoji k věštění a také v tom, že sice znal doslovné znění, ale ne Voldemortův výklad a vlastně ani nevěděl, zda se k němu věštba donesla. Je dokonce dobře možné, že nic netušil ani o Snapeově smrtijedství, dokud se mu sám nepřiznal (Snape je v nitrobraně přece jen lepší, než Harry, že?).
Celá teorie sice dobře vysvětluje Brumbálovi pohnutky, například i to, proč mohl vždy pouze naznačovat, že má nějaký neotřesitelný důvod ke své důvěře ve Snapea, ale nikdy jej nemohl nikomu prozradit. To co však objasnit nedokáže, jsou Snapeovi motivace, ani to, zda je bílý, černý nebo šedý. Myslím, že toto nedokáže vysvětlit, žádná teorie, protože kniha je tak záměrně napsaná.

Blanch

candita.cz

bíglofil | wowkař | mangacvok | pisálek | grafický magor | metalák | rozhodně pako ... Smrdím tady od roku 2002 a smrdět budu dál!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..