Online grafické editory

Marně jsem hledala článek, který jsem zde na blog vkládala zhruba před čtyřmi nebo pěti lety a který se věnoval grafickým editorům, které lze využívat online.

Pravda, zmiňovala jsem se tam tehdy snad jenom o třech grafických online editorech, zatímco za poslední roky jsem jich stačila „pochytat“ do sbírky mnohem více, ale přesto…
Nevadí.
Dnes vám tedy představím několik editorů, které mohou mnohým z vás plno věcí usnadnit.

 


Nemusíte nic stahovat, nic instalovat, nemusíte souhlasit s žádnými licencemi, nikam se registrovat, nic vymýšlet, tyhle online editory jsou tu pro vás k okamžitému využití pouhým otevřením okna. A teď jsem měla na okamžik pocit, že se ze mě stal Horst Fuchs. 😀

 

Pokud hledáte nějaké grafické editory na vaše fotografie, designy, drobnou grafiku, cokoliv, a máte problém nějaké sehnat, či nechcete nic nastálo stahovat, je tohle pro vás ideální řešení.

 

Adobe photoshop, Corel či jiné sofistikovanější editory (a už vůbec ne třeba vektorové – až na jediný, viz. níže) to sice nejsou, ale mohou být vhodnou a i daleko šikovnější alternativou za Gimp nebo Phofiltre.

 

Některé ze zmíněných kousků toho kolikrát zvládají více. Ano, jsou mezi nimi i jednodušší, ale pro někoho, kdo není příliš náročný, budou pro změnu vhodnější pro svou jednoduchost.

 

Jedinou drobnou vadu, kterou programy mohou mít, je to, že většina z nich je v angličtině. Pokud nejste angličtinář a máte s ní potíže. Ale jsou mezi nimi i takové, které za posledních pár let získaly do základu i češtinu.
Stačí otevřít okno a začít. Můžete do nich načíst fotografie/obrázky z počítače, nebo například přímo z webových adres. Stejně tak si je zase posléze můžete uložit do svého počítače a použít.
Je to šikovná vychytávka.

 


Tak a teď k samotnému představení editorů. Jdeme na to.

 

Ze všech, které dnes zde zmíním, bych chtěla na prvním místě vypíchnout PIXLR. Jednak se mi zdá, že má asi nejvíce funkcí a vylepšováků, které jsou tedy u online editorů přes webová rozhraní omezené, ale také je to pracovně velmi příjemné prostředí. Plus obsahuje češtinu, kterou ještě před pár lety neměl, a je velmi snadný na pochopení. Je příjemně situován na fullscreen, což u některých editorů není možné, tím tedy umožňuje pracování s větší plochou a lepší náhledy. Další výhodou je, že zde můžete svůj výtvor rozřezat a uložit po částech, což podporuje právě kupříkladu tvorbu layoutů. Obsahuje také historii úprav, a to je u takových programů velké plus.

 

Dalším ze jmenovaných je tak zvané MURO. Ti, kteří znáte Deviantart, jste si jistě možná mohli všimnout toho, že samotná galerie nabízí ke zpracování obrázků vlastní online editor. Je trošku „jiný“, než ostatní editory, se kterými jsem se kdy setkala, ne těžší, jen trochu jinak upravený, ale zase na druhou stranu je očividné, že je primárně určený k úpravě samotných kreseb, fotografií a obrázků. Samotný layout například byste v něm zřejmě nestvořili. Jazyk: angličtina.

 

SUMO PAINT. Další z poměrně vydařených online editorů, které bych ke zpracovávání obrázků doporučila. Nejenže se v něm dají upravovat fotky různými efekty, ale stejně jako v případě Pixlru, můžete vše rozřezávat a ukládat po kouscích. Nevýhodou je samotná angličtina a absence fullscreenu, což omezuje dost náhled. Další věc, kterou postrádám, ale možná jsem to jen přehlédla, je historie úprav.

 

SVG. Editor jednoduššího ražení. Určení zejména pro úpravu fotografií. Ve skutečnosti neobsahuje moc funkcí a považuji jej za jeden z nejslabších. I také proto, že i k samotné úpravě fotografií toho moc nenabízí a má omezenou paletu barev. V angličtině.

 

IMAGEE DITOR je dalším poněkud slabším editorem v angličtině. Má příjemné rozhraní, ačkoliv také není na celou obrazovku, ale omezuje se pouze na část. Obsahuje více funkcí, než předešlý SVG, k mému překvapení i samotnou mřížku, podle které se dají vytvářet vektorové prvky, přesto nemá opět možnost rozřezávání, a historie úprav je hodně omezená. Na druhou stranu ClipArt nabízí hromadu velmi hezkých ikon, obrázků a vrstev, za které by se nestyděl ani samotný IconArchive.

 

Velmi příjemným editorem je THUMBA. Má pár svých much, jako například za největší zápor považuji absenci sloupečků s efekty po stranách. Ne, že by všechny ty efekty a možnosti neobsahoval, ale veškerý obsah a možnosti, které nabízí, najdete v horní liště rozklikáváním na jednotlivé sekce, což značně zpomaluje práci. Plus má za rozlišení přes celý monitor. Mnohé efekty chybí, ale editor je podle všeho určen hlavně pro úpravu fotografií a obrázků. Nic náročnějšího by možná ani nezvládl. Jazyk: anglický.

 

Dalším anglickým editorem je FAT PAINT. Je to zřejmě jediný editor, který je nastavený do pop up, což znamená, že samotný vyskakuje do zvláštního okna. Přiznávám se bez mučení, že i pro mě byl trochu problém začít se v onom programu orientovat. Ne, že by byl tak jiný, než ostatní, ale v zásadě je to vektorový(i rastový) editor. Trochu komplikovanější a náročnější. Lépe využitelný pro vektorové prvky, než samotnou úpravu fotografií nebo layoutů.
Nevýhodami pak je i to, že pracuje trochu pomaleji. Ale jak to tak u vektorových galerií obvykle bývá, ani tento editor nezklame ClipArtem, kde naleznete hromadu zajímavých obrázků a ikon.

 

PICTURE 2 LIFE je webové rozhraní nabízející několik možností úprav. Přes vytváření koláží, úpravu fotografií, až po tvorbu gif animací. Přiznám se, že na tomto webu jsem se příliš nezdržela, ani hlouběji nezkoumala jeho funkce. Bude tedy na vás si to osobně vyzkoušet. Jazyk: anglický.

 

PIC MAGICK je opět jedním z editorů, který je primárně určen pro úpravu fotografií. Má velmi omezené funkce a nenabízí v podstatě skoro nic diametrálně odlišnějšího, než jiné programy a stejně tak, ale za zmínku stojí. Jazyk opět angličtina.

 

PHOTOSHOP trochu jinak. Tento online photoshop není takový, jak ho známe. Vlastně je doslova a do písmene úplně jiný, protože jeho určení je založeno na úpravu fotek a obrázků. Něco jako palety funkcí, na které jsme byli doposud zvyklí, zde vůbec nejsou. Historie úprav jakbysmet.
Když se to ale vezme kolem a kolem, je to adobe projekt, to, k čemu byl určen, plní na jedničku, neboť funkce a efekty, které nabízí, uživatele nezklamou. V AJ.

 

LUNAPIC je hodně jednoduchý a nenáročný editor, který mně osobně připomíná trochu systémové kreslení windowsu na vyšším levelu s několika málo efekty navíc. Které se ještě jen tak mimochodem poměrně dlouho načítají, ale to může být stejně tak způsobeno i lemroidními reakcemi mého počítače. Za vhodné považuji vypíchnout existenci docela zajímavých animací, které dost usnadní práci, pokud chcete vytvářet nějaké gify. A opět, něco jako historie úprav? Kdepak. Jazyk překvapivě opět anglický.

 

Posledním dnes mnou zmíněným online programem (opět v AJ) je DR PIC. Vlastně k němu není moc co napsat. Je jedním z nejslabších, neřku-li vůbec nejslabší. V podstatě neobsahuje nic závratného, neumí nic inovativního, má všehovšudy dvacet funkcí, které jsou omezené a neobsahuje ani historii. Nenapadá mě jediný klad, který bych k němu podotkla. Ale když už o jeho existenci vím, chtěla jsem jej zmínit. Abyste taky věděli, že i takové „zbytečnosti“ se na netu povalují.

 


 

Určitě existuje podobných programů více, matně si vzpomínám, že jsem na nějaké narazila, ale zřejmě nebyly pro mě ničím výjimečné na to, abych si je pamatovala. Stejně tak věřím, že kdybych teď otevřela Google a napsala do něj heslo online grafické editory, vyskočí mi materiály, které by se daly projíždět celé dny. Ale neudělám to.

 

Online editory jsou fajn věc, ale osobně jsem za svůj nainstalovaný photoshop a corel raději. Přeci jen – nic nenahradí plnohodnotný program, ve kterém pracujete už nějakých deset let.
Ergo, když máte originál.

Blanch

candita.cz

bíglofil | wowkař | mangacvok | pisálek | grafický magor | metalák | rozhodně pako ... Smrdím tady od roku 2002 a smrdět budu dál!

8 komentáře “Online grafické editory

  1. Vyčerpávající! Musím si rejpnout, Gimp je plnohodnotný – na úrovni PS ne PF. A ještě jednou si rejpnu, protože nerozlišuješ PF a PFS – to je taky značný rozdíl. :D Nebo jsem totálně mimo a neznám Pho"TO"filtre. :D

    Klobouk dolu, vyzkoušet takové množství "programů", když to nevyužiješ jako uživatel PS. Nedávno jsem dokonce někde četl, že něčí PC neunese nic jiného než PF, tohle je hustá pomoc. Kde jinde najít tak přehledné množství recenzí na online editory. Moc dobrý článek! ;-)

  2. [2]: Gimp je docela na nic, taky jsem v něm dělala před PSkem chvilku, a polovinu efektů nemá(pokud se tedy za posledních jedenáct let nezměnil k nepoznání). S PS se nedá srovnávat vůbec. Nepovažuji ho za lepší grafický program, spíš za průměrný.

    A přirovnání, že je vhodnou či šikovnější alternativou znamená, že to srovnávám s programy, které se dají volně sehnat, na rozdíl od PSka a má je většina blogískových grafiků. A třeba zrovna ten první program je srovnatelný dost, když vezmeme v potaz, že je to jen online editor.

    A asi jsi totálně mimo tedy: http://photofiltre.suewebik.net, http://photofiltre.cs.softonic.com, http://photofiltre.free.fr, http://www.studna.cz/photofiltre-p-2968.html… etc., etc.
    Mimo jiné přesně tento program mám na CDčku z časopisu, kupodivu ne demo, ale full.

  3. [3]: V Gimpu jsem vyrobil planetu pro jednu Stargate webovou hru, ale jinak v tom neumím, ale má to brushe, vrstvy a víc jsem už nekoumal, přišlo mi to stejné jako PS. PF využívám roky v základní verzi; PFS jsem nikdy nevyužil, jen zkoušel a byl jsem mile překvapen. 8-)

  4. [4]: Má, ale fakt se to nedá srovnat, strašně moc f-cí, co v psku používám, jsem tam hledala marně. A schválně mi to nedalo, jestli se fakt za ta léta nějak extrémně nezměnil, tak jsem se šla mrknout na recenze… a ačkoliv to vypadá, že si dost polepšil, údajně je s PSkem pořád nesrovnatelný. Ale tak je to free program, já myslím, že vzhledem k tomu, že je volně stažitelný, je na dobré úrovni.

    Já jsem zvědavá, mně když se dostane do ruky nějaký grafický program, tak si ho musím prohlídnout od první čáry do posledního pixelu a ozkoušet, co vlastně všechno umí. Tak já se už vážně hrabala v lecčem.

    Já mám třeba photoshop, co je první CSko :), osmičku. Dneska jich je tuším…dvanáct nebo třináct? Měla jsem k dispozici PSko cs4 portable a je tam sice značný rozdíl a přiznám se, že jak je to šíleně zjednodušené, tak jsem se ztrácela v tom,kde ty f-ce vlastně hledat a připadala jsem si jak ve školce, půlku věcí, co si poctivě dělám, jsem dělat nemusela… Fajn zkušenost. Možná jsem skeptik, ale tenhle program mě nemotivoval k tomu se něco nového naučit, moje stará herka mi pořád plně vyhovuje 🙂 a mám k ní svůj citový vztah, taky pro svůj originál, a hlavně mám po těch letech grif.
    Jasně, asi bych si na tu novou verzi brzo zvykla, ale proč to dělat 🙂

    Chtěla jsem k tomuhle článku právě sepsat ještě článek o dostupných free grafických programech ke stažení, tak uvidíme, jestli se mi bude chtít.

  5. Je možné, že si na ten zmíněný článek pamatuju? Jinak klobouk dolů, takhle přehledně podaný souhrn recenzí je vážně skvělý. Divím se, že se ti navzájem nepletou. Až mě zase někdy popadne touha experimentovat, vím, kam zajít pro inspiraci. Díky.

  6. Já používám Pixlr a Sumo Paint a také mohu jedině doporučit . nevadí, že je to v angličtině, stačí si to ozkoušet a zapamatovat si, kde co je :-D.
    Koukám ale, že znám grafických editorů hodně málo – až do teď jsem znala maximálně čtyři :D :D.
    A ty děláš svoji grafiku v Photoshopu,Gimpu nebo v něčem jiném? A obrázky si upravuješ také v těchto programech nebo i na online editorech?
    Pěkné prázdniny a hodně sluníčka přeji! :-).

  7. [7]: Já už nějakých jedenáct let pracuji v photoshopu. Obrázky a podobné ptákoviny vyrábím přímo v něm.
    S online editory jsem nepracovala vlastně nikdy, jen mi přišly tyhle možnosti vcelku zajímavé a když jsem na to narazila, proč se o to nepodělit, pokud to někomu může pomoci.

    Ono těch editorů bude mrtě víc, ale ono už to v podstatě je všechno na jedno brdo.
    Já prázdniny už dlouhých několik let nemám 🙂 a sluníčko doufám moc nebude, mám na něj alergii :D :D
    Ale díky, tobě taky…

    [6]: Tupísku, ty taky ještě žiješ? 🙂
    Určitě je to možné, ale asi jsem ho omylem smázla.
    No, já si je při psaní toho článku musela postupně pootvírat, abych si to připomněla, jasně, že si je nepamatuju všechny z hlavy, až na Sumo paint a Pixlr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..