Kritika fanfiction?

Před časem jsem se po letech vrátila ke čtení povídek, spíš, než čtení trvalé, jsem oťukala pár jednorázovek od neznámých autorů. Namátkově. Ze zvědavosti, kam se dnešní ff posunulo.

A už pár dní se zamýšlím nad tím, kam to vlastně dospěla česká scéna fan fiction. A ne jen tak všeobecně, ale konkrétně, kam zabředla fanfikce na téma Harryho Pottera.
Všimla jsem si, že v dnešní době se na výsluní dostalo plno jiných fandomů a HP šlo naprosto do ústraní. Ptám se, čím to je? Tím, že už vyšly všechny knihy, všechny filmy? Napsalo se toho tolik? Okoukalo se to? Přestalo to čtenáře a autory bavit?


 

Nejsem si tím úplně jistá.
Je jedna věc, které jsem si v posledních letech začala hodně všímat a která se dost „zhoršila“ od doby, kdy jsem začala psát a věřte, že tady smrdím už od roku 2002 a zažila jsem toho v české ff scéně hodně.

Jsme příliš kritičtí a zapomněli jsme, o čem psaní povídek je! Ještě před několika lety tomu tak vůbec nebylo.
Nemohla jsem si nepovšimnout, že se lidi předhánějí v tom, koho lépe zesměšnit, odradit, záporně zkritizovat. Pokud si tím lidi honí ego, je to spíš smutné. Na sarkasmu a urážení ostatních není nic vtipného, ničím to nepomáhá a autora komentáře to nedělá lepším. A světe, div se, nejvíce právě ve ff o Harrym Potterovi.
Ostatní fanfikce jsou přijímány mnohem více tolerantně a mnohem více vstřícně(možná proto, že je čte méně rejpalů a jsou méně okoukané, kdo ví), zatímco u Harryho Pottera jako bychom si hráli na nejvyšší soud, který určí, co smí a co nesmí do světa. A co si zaslouží zlatou malinu.

Copak jsme zapomněli na to, o čem to vždy mělo být? O zábavě, o odreagování.

Už jsem se přímo setkala s názorem autorky(a podle mého poměrně kvalitní autorky, ale nebudu jmenovat), která přestala psát Harry Potter fanfiction jen proto, že jakási pomyslná elita je natolik a nesmyslně kritická, že hledá chyby i tam, kde nejsou, a nedokáže odpustit autorovi jiný náhled na téma nebo postavu. Kdo jsme, abychom rozhodovali o tom, co je spávné a co ne? Patent na charaktery i příběhy postav má stejně pouze Joanne Rowling. Nikdo jiný. A názor nikoho jiného není daný a směrodatný. Váš ani můj názor není vzorcem pro správný obsah. Pro správný příběh nebo charakter postav.

My si jen hrajeme na důležité a na ty, kteří přece chtějí ostatním pomoci. A kolikrát se už ani nesetkáte s tou „pomocí“, nýbrž s uceleným opovržením.

Kritika není o tom na autora vypustit všechny hanlivé přívlastky. Kritika je o tom něco dát, vytyčit to dobré, i to špatné.
V českém ff světě se kritika nepěstuje. Pěstuje se lynčování. Zesměšňování. Netolerance.
Chce snad někdo své povídky vydat knižně? Těžko. Autorská práva by ho zadupala hned do země. Tak proč takové útoky?

Nikdy jsem nebyla fanouškem mary sues. Nečtu je. Nekritizuju je. Obvykle je obcházím. Tím mé stanovisko končí. Nech brouka žít. Autorka je psala, protože na to měla náladu, chtěla si udělat radost, splnit své sny, chtěla se uvolnit, cokoliv. Je to její pohled a ten jí nemůže nikdo vzít.

Tak proč lidi od počátků ztratili tuto toleranci a snaží se budovat svou „kariéru“ na čím hnusnější komentář, tím lépe?
Nelíbí se nám něco? Dobrá, nelíbí. Nemusíme se k tomu vyjadřovat. A pokud přece jen a jde nám vážně o to pomoci nebo napsat prostě svůj názor, který může vybočovat, jde to i asertivně, slušně a nenásilnou pozitivní formou bez urážek.

Lidi už na sebe neumějí být milí, nebo co?

Ten hustý negativní oblak, který se kolem fan fiction rozprostřel, se mi nelíbí. A možná i proto jsem přestala povídky číst(snad i psát), zbytečně by mě rozčilovaly komentáře pod nimi, přestože si je autor vůbec nezasloužil. Kolikrát umí být doslova nemístné a nekompromisní.

Omlouvám se za tenhle blábol, ale nějak to ze mě už muselo jít ven. Zkrátka a dobře, zbytečně si všechno ničíme, kazíme a znechucujeme, i když jde ve skutečnosti o takovou hloupost.

A pokud by se našel nějaký rejpal i zde – opravdu nejde o komentáře pod mými povídkami. Já jsem naštěstí již v zapomnění :).

Blanch

candita.cz

bíglofil | wowkař | mangacvok | pisálek | grafický magor | metalák | rozhodně pako ... Smrdím tady od roku 2002 a smrdět budu dál!

7 komentáře “Kritika fanfiction?

  1. S poslední větou si dovolím nesouhlasit, pro mě budeš vždycky autorka č. 1, co se českých vod týče. A i když už to nedělám tak často jako dřív, pořád se k tvým povídkám vracím. 😉

    A kritika fanfikcí u nás… To je něco, na co se ani nevyplatí plýtvat slovy. Je zajímavý sledovat to v čase, když jsem na slash scéně někdy před 8, 9 lety začínala, tak to bylo jak v jiném světě oproti dnešku. Protože dneska je to fakt bída, čtenáři buď nekomentují, nebo si stěžují. Ten čas, který nad tím autor strávil, nebo vůbec ta myšlenka, že tím autor sám sebe předhazuje a vydává se na milost i nemilost, to nikomu vůbec nedochází. Možná i proto už se na české slash scéně moc nevyskytuju. Občas je mi z toho dost smutno.

    A čím to je, že je HP univerzum v ústraní? To je určitě dost individuální. Já jsem se k novým fandomům dostala ze zvědavosti. Ale určitě to bude i tím, že se jedna věc pořád dokola časem okouká, a přesto, že je HP univerzum láska na celý život, občas mám potřebu probudit své 15 leté já a být zase posedlá něčím novým. :-D

    Ehm, to jsem se nějak rozkecala… :-P

  2. [1]: 🙂 Za to děkuji, ale nebudu si nic nalhávat do rukávu, doby, kdy jsem byla "známá" a čtená, jsou dávno pryč :). Kolem mě se rozprostřel taky jeden negativní mrak, novodobí kritici si na mně taky dost honí ego :), ono mi to v podstatě ani nevadí, protože soudit někoho podle toho, co napsal před deseti lety, je spíš ponižující pro ně, ne pro mě.
    Já jsem smířená s tím, že většina mých starých děl, byla brak a nikdy jsem netvrdila opak :).
    Každopádně, o tom to není.
    Četla jsem teď pár vážně dobrých a docela i originálních povídek a zase jsem pod nimi našla "chytrácké" řeči někoho noname, kdo se prostě vyloženě po autorce vozil a absolutně k tomu neměl důvod.
    Já fakt nevím. Je mi z toho fakt zle, jak se lidi neumí chovat.

    Máš pravdu, tehdy to byl vážně jiný svět. Dneska to všichni berou zatraceně vážně a pomalu z toho dělají nějakou soutěž o to, kdo bude větší kretén.

    Když mně to přijde škoda. Tím, že nečtu, nemám už Pottera tak aktuálně v sobě. Dlouho jsem nic nepsala, takže je to fandom, ke kterému se zase vracím po letech, a hle – koukám – on ho už skoro nikdo nepíše.

    Tvůj náhled samozřejmě plně chápu, pokud stále čteš, chce to změnu, to je jasný…

  3. Já snad jen řeknu, že na tebe občas vzpomenu… 🙂 a nedávná vzpomínka na moje období čtení české ff a na tebe mě donutila se k tobě na blog opět podívat, po dlouhých letech… Nyní stále čtu HP, ale i spoustu dalších, a vše v angličtině… Ale neboj, nejsi v zapomnění :D jsi určitě pro spoustu lidí vzpomínka na mládí (právě jsem zamáčkla slzu :D)

  4. Počkej! Ale co Mozkomorky? Nebo Kabinet nebo jak se to jmenovalo? Nevím, co jsi četla, kdy a kde, ale vím, že snaha o zesměšnění, kritiku a glosy a vytahování chyb na autory tady byla od nepaměti a nemůže za to doba (protože když jsem na to tehdy narazila, šokovalo mě to).
    Mimochodem: zdravím! Jsem ráda, že stále funguješ – jdu si zkontroloval, jak dlouho tomu tak nebylo. :D

  5. Musím říct že s tebou souhlasím, opravdu se změnilo prostředí okolo kritiky fanfiction, a to drasticky. Je fajn že si toho někdo všimnul. Někteří nejmenovaní (a je jich celkem dost) by si měli uvědomit jaký je rozdíl mezi kritikou a hrubým urážením. I když je pravda že některá díla za mnoho nestojí, nemusíme urážet autora. Ono není zrovna jednoduché něco podobného napsat. Proto tolik autorů přestalo se svou tvorbou i když měli pořád spoustu nápadů na tvorbu. Je to škoda a pro některé i hamba.

  6. [4]: Tohle není totéž, ty mluvíš o glosování(které jsem mimochodem nikdy neschvalovala a upřímně ho neměla v oblibě) a o občasném trapném komentování: bože, to je hnusný. Mluvím tady o lidech, co se pomlouvají za zády, špiní ostatní prostě z principu, že si připadají lepší. O psaní rádoby kritických komentářů, co kritiku neviděly ani z vlaku, ale v podstatě dokážou celou A4 opsat, jak je autor na fekální hmotu a urazit ho pomalu do třetího kolena, aniž by si to sám uvědomil. Mluvím tu o povyšování. Skupinovém, odrazujícím, pokořujícím. Vysloveně nehumánním.
    Ne, takhle hnusné to nikdy nebylo, opravdu nikdy.
    Tohle v podstatě přišlo, co jsem vypozorovala, od založení FF čtenářského deníku. Absolutně nesmyslně se tam některé povýšené osoby navážejí do autorů, co si to nezaslouží. Popisují tam, jak strašně plně chápou, o co mu šlo, a analyzují ho, aniž by tušili fň. To je pro mě už hyenismus. Prostě se nad něj povyšují.

    A když jsem začínala, tak vůbec. Mozkomorky a spol. přišly až několik let po mně. Tyhle glosy se obvykle týkaly nejvíc překladů. A takhle zlí na sebe lidi tehdy opravdu nebyli.

    Teď se z toho stal vysloveně trend. Když nejsi hnusná, nejsi in.

  7. [5]: Přesně tak. Vím o několika skvělých autorech, co kvůli tomu přestalo. A ve skutečnosti byli vážně dobří a oblíbení. Nechci je jmenovat, protože chtějí mít klid, ale sami se o tom svěřili, že už na to nemají žaludek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..